Kako pripraviti datoteko
Katero dimezijo papirja izbrati
Zaradi optimalnega izkoritska papirja izbirajte A formate (npr. A4, A3, A6 itd.) Pri ročni izbiri velikosti tiskovine pa pride do slabšega izkoristka papirja in posledično se podraži cena izdelka.
Porezava
Tiskovine, kjer  slika ali druga tiskana površina presega rob za porezavo je potrebno dodati 3 mm dodatka za porezavo. To pomeni da mora slika biti za 3 mm večja od roba kjer se tiskovino obreže. Vse tiskovine tiskamo na večje pole ki jih kasneje razrežemo na dimenzijo naročnika. Pri tem postopku pa lahko pride do manjšega odstopanja in s tem beli rob na tiskovini. Pri pripravi PDF datoteke vklučite za porezavo (Bleed) in markerje ki označujejo točko odreza (Crop Mark). 


Barve
Na naših strojih tiskamo v CMYK načinu + bela barva. Bodite pozorni, da pri pripravi datoteke preverite da so vse slike in druge grafike v CMYK načinu in ne RGB. Vse slike pretvorjene iz RGB v CMYK izgubije intenziteto in postanejo temnejše. Priporočamo, da naredite kalibracijo monitorja in se s tem izognete da bi videli na ekranu drugačne odtenke barv kot pa jih bomo natisnili. Če ni drugače določeno Pantone barve tiskamo iz CMYK sistema kar pomeni, da lahko pride do manjšega odstopanja barv. Priprava za belo barvo je opisana v navodilih.
Tekst - Pisavo v krivulje
Pred kreiranjem PDF datoteke pretvorite vse pisave v krivulje (shape). Ta postopek je pomemben, da se izognemo morebitnih napak v tekstu ali izgubi določenih karakterjev v besedilu. Bodite pozorni tudi na morebitne obrobe črk, da linije niso tanjše od 0,1 mm
Resolucija slik
Zaradi visoke kvalitete tiska naj imajo vse slike resolucijo 300 dpi. Bodite pozorni na slike dobljene na internetu saj je večina takih slik resolucije 72 namenjenih za internet strani. Tiskamo lahko slike resolucije 72 dpi ampak v tem primeru bodo slike znate in zamegljene. Pred pošiljanjem datoteke preverite resolucijo vaši slik.
Datoteke shranite v PDF
Optimalna in najprimerneša oblika za tisk je PDF (Portable Document Format) Danes večina programov obogoča shranjevanje v PDF obliko.Bodite pozorni pri pripravi dokumenta saj se lahko ob nepravilni pripravi tiskovine stiskajo napačno. Pred pošiljanjem še enkrat odprite PDF dokument in preverite, če je vse tako kot mora biti na tiskovini.
White overprint
Pri uporabi funkcije “Overprint fill” v kombinaciji z belo barvo vam svetujemo da se izognete in izklopite to funkcijo preden pošljete dokument v tisk. V pimeru napacne uporabe te funkcije se bo zgodilo da bodo vsi beli elementi z vklopljeno funkcijo “Overprint fill” izginili. V izogib temu uporabite funkcijo "Overprint Preview" kjer lahko vidite kako bo dokument izgledal ko bo natisnjen ali pa jo enostavno ne uporabljati v kombinaciji z belo barvo.
Prosojnost - efekti - sence
Pri datotekah ker ste uporabljali transparence, efekte in sence priporočamo da izberete funkcijo Flatten Trancparency. Program vam bo vse specialne efekte in prosojnosti spremenil v slikovni format, ki bo primeren za tisk in bo tako pravilno stiskano.
Top